COMPOSITORS XIXONENCS

JOSE LÓPEZ FAJARDO  ( 28-06-1894 / 17-01–1961 )
De naixença Alacantí, però cor Xixonenc, José López Fajardo va néixer el 28 de juny de 1894. La seva passió per la música es va decantar pel piano, sent  molt conegut en els cercles culturals Alacantins. La seva vinculació amb la nostra ciutat està relacionada amb l'arribada del cinema. En les primeres dècades del passat Segle el Cine de Baix oferia pel·lícules mudes, que eren amenitzades per afamados pianistes. En 1913 al morir el pianista local, Antonio Ramos “ El Tío Soca “ propietari del cinema, va viatjar a Alacant a la recerca d'un afamat pianista. I així va ser com, amb tan sols 18 anys, José López Fajardo es va traslladar a la nostra ciutat. També amenitzava les tertúlies de la Societat el Trabajo.
També va destacar la seva passió pel teatre aficionat, així va dirigir en múltiples ocasions, a una companyia local. Va dirigir, en esporàdiques ocasions, a la banda de música de Xixona i va ser integrant i fundador de varies orquestres locals. Va ser mestre de solfeig i piano.
Entre les seves composicions destaquen: la marxa mora “ J.A.C. “ abreviatura dels seus fills: José, Alberto i del de la seva dona Clotilde, el “Himne de Xixona“, compost per ell i la lletra del qual era de Rafael Domenech Tafalla. Himne estrenat per l'Orfeó d'Alacant el 15 de setembre de 1930 en la Plaça de Bous d'aquesta ciutat, i els pasdobles “ Sig “ i “ Guay “. Va morir el 17 de gener de 1961.


JOSÉ HERNÁNDEZ MIRA (29-1-1895 / 29-7-1921 )
Va néixer el 29 de gener de 1895. Les seves grans passions van ser la milícia i la música. Va ingressar en l'Acadèmia d'Infanteria de Toledo obtenint el 28 de juny de 1914 el guardó de 2° Tinent sent destinat al Regiment de la Princesa n° 4 de guarnició a Alacant. El 11 d'abril de 1920 va ser ascendit al grau de Capità sent destinat al Regiment d'Infanteria de San Fernando n° 11 a Melilla i concretament a la Companyia que ocupava funcions de policia a Donar‑Drius.
Cal recordar que aquests moments Espanya estava en guerra amb els rifeños.
Va morir valentament en la defensa del Mont Arruit el 29 de Juliol de 1921. A causa del gran nombre d'amistats que va professar durant la seva estada a Alacant, només conèixer l'òbit les autoritats de la capital provincial van decidir dedicar-li un carrer en el seu honor. El mateix va fer l'Ajuntament de Xixona, qui li va dedicar el carrer en la qual va néixer i va passar la seva infància.
De la seva producció musical només ens ha arribat la marxa militar “La Promoción del 14” interpretada en múltiple ocasions per la banda Municipal d'Alacant en els seus famosos concerts de l'Esplanada. Composició inclosa en el cassette "Festa a Xixona”, editat per l'Associació de San  Bartolomé i Sant Sebastià en commemoració del Primer Centenari de la Música Festera.



JOSÉ MARÍA SAMPER LÓPEZ (12-8-1897: 1983)
Va néixer a Xixona el 12 d'agost de 1897. Va realitzar el Batxillerat en el Col·legi de Jesuïtes d'Oriola. Durant les vacances escolars s'entretenia en la seva casa estudiant música, sobretot piano i instruments de pols i pua. Al finalitzar els seus estudis va tocar el saxofó en la Banda de Música, que s'havia reorganitzat després d'una sèrie d'anys d'inactivitat. Al morir el seu pare va deixar la Banda de Música, però no així la seva vocació per l'ensenyament, ja que va compaginar el seu treball de comptable amb les classes d'instruments de pols i pua. Va ser el fundador de la rondalla "Amor a l'Art".
Si important va ser la seva labor com professor de música, no menys ho és la seva faceta com a compositor. Mostra d'això són els pasdobles "Records típics de Xixona", "Dolç Torró de Xixona", "La Fama" i  el famós “Les Penyes de Roset” inclòs en el cassete “Festa a Xixona”, també sobresurt la seva marxa mora: “Una semana a Orán”, la marxa regular "Conformidad" i la peces corals: "Cantos a Xixona" per a cant i banda i "Meditando en Dios” per a piano i cant. També va escriure la comèdia musical titulada "En la ciudad X de Levante".


FRANCISCO VERDÚ ESPÍ (14-7-1920)
Aquest torruá establert des de molt petit a Xixona, va desenvolupar a primerenca   edat una forta passió per la  música. Als 7 anys ingressa en la banda de la Torre tocant el saxo. Després de la seva arribada a la nostra ciutat, ingressa en la Banda de Xixona com a clarinet segon. Durant la seva estada en Àfrica va compondre els pasdobles: "El Despistado", "Río Martín", que és el nom espanyol del riu que estava situat prop del seu campament en Tetuán i inclòs en el cassette “Festa a Xixona”, "Retorno", pasdoble fi compost amb els records del seu Xixona i amb la il·lusió de regressar a ella i "Xixona", "pasdoble fester".
En els inicis de la dècada dels 50, i després del seu retorn de Àfrica, es va encarregar de reorganitzar les activitats musicals, ocupant el càrrec de director de la banda. Va ser el fundador juntament amb: Rafael Mira, José López Fajardo, Martiriano i altres de la " orquestra Boixets", que delectava les nits xixonenques en el saló de l'Agrupació Musical, situat en carrer Mestre Puyo.
Juntament amb la seva passió per la Banda es troba la seva enorme il·lusió per la rondalla. En els començaments de la dècada dels 50 ingressa en la rondalla de don José Samper, tocant la guitarra. Fruit d'aquest amor pels instruments de pols i pua van ser les següents peces musicals: "Tango", "El Paseillo", "La Font del Brull”, i “El Roser de la Frontera", entre unes altres.
Va ser el director de l'Himne de Festes en l'any 2000.



VICENTE PLA CANDELA (24-4-1943)
Professor d'EGB i titulat pel Conservatori d'Alacant. Durant 14 anys va ser director de la banda Agrupació ArtísticoMusical de Xixona. És director de l'Orfeó Infantil de Xixona amb el qual ha obtingut destacats premis a nivell nacional. És fundador i director de la Coral Veus Blanques Ciutat de Xixona amb la qual ha obtingut importants premis al mateix temps que ha realitzat diversos enregistraments. Va dirigir la Coral Crevillentina durant dos anys i mig. És director tècnic del Concurs Nacional de Cors "Torró de Xixona" i del Concurs Nacional de Cant Ciutat de Xixona. Ha realitzat diverses activitats pedagògiques com el Pla Experimental de Música a l'escola, promotor i director d'una colònia coral en un alberg per a nens, professor col.laborador amb l'Institut de Ciències de l'Educació i realitzador del treball "El fenomen musical, estratègia per a canvis d'actituds en alumnes difícils "amb el qual va obtenir el Primer Premi en el Concurs Nacional AUDIT d'experiències didàctiques de la música.
El 1985 obté el premi a la millor direcció en el Certamen Nacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevieja. Ha realitzat els següents cursos: becat pel Ministeri d'Afers Exteriors al XIII Curs Internacional de "Música a Compostela" en la modalitat de cant coral amb el mestre Enric Ribó; III Curs Nacional de Pedagogia Musical "Orff" a Alacant amb José Peris Lacasa i professorat del Mozarteum de Salzburg, becat poe el M. E. C. al IV Curs de Pedagogia Musical "Ataulfo Argenta" a Castro Urdiales per l'especialització per al BUP; IV Curs Nacional de Direcció de Bandes a Llíria amb el mestre Enrique García Asensio; XIII Curs "Manuel de Falla" en la modalitat direcció coral amb Oriol Martorell; el 1986, convidat per l'Institut de la Joventut, assisteix a unes jornades d'intercanvi “d'experiències de direcció coral” a Alemanya Federal. Ha donat classes magistrals amb Montserrat Caballé a l'Auditori Nacional de Música a Madrid i també amb Helmut Rilling i la Bachakademie a Santiago de Compostela el 1988.
En publicacions sonores té gravat un disc LP amb el títol "Cançons populars espanyoles", una casset amb "Cançons populars de la província d'Alacant" i una altra més amb la Banda de Xixona amb el títol "Festa a Xixona" amb tres composicions seves. Ha publicat els llibres "Música i dramatització", llibres guia per a professor i fitxes per a alumnes amb l'Editorial Miñón, "Repertori d'activitats musicals" per al cicle inicial d'EGB, i l'assaig "Reflexions sobre la marxa mora". De la mateixa manera és compositor de diverses obres.


RICARDO PLANELLES TORREGROSA (17-12-1952)
És un músic autodidacta iniciant-se en l'escola de educandos de D. Vicente Pla Candela. Als 10 anys i sota la batuta de Gastón Mateo va ingressar en la Banda de Música de Xixona. Ha tocat magistralment el saxofó alt i el saxofó tenor.
Si bé la seva passió per la música li va fer dirigir les seves mires a la música de banda no per això va abandonar altres camps menys formals, com pot ser la música pop i rock. Va estar en l'avantguarda musical de la ciutat dels anys 70, sent membre fundador del grup “El Gènesis”, bandera durant molts anys de la música juvenil de la ciutat. En aquest grup ha tocat la guitarra i els teclats.
Ressalta la seva passió per la música festera, fruit d'això són el pasdoble “Tita”, dedicat al seu pare, Ricardo Planelles i publicada en el CD “Xixona, per la Festa” de l'Agrupació Artístico Musical “El Trabajo”. La marxa mora “L’esquadra”, dedicada als músics que des de fa anys desfilen amb els moros Verds en el dia de l’Entrà, vestits d'esquadra d'esclaus. Aquesta peça va ser estrenada amb motiu del concert de festes de 1993 inclosa en el Cd “Música i Festa” editat per l'anterior agrupació en 1997. La marxa mora “Kaimans” dedicada a aquesta filà en commemoració de la  capitania de festes mora en 1997 i editada en el Cd “Acords de Festa” de la mateixa agrupació publicat en el 2000. En el 2004 realitza la marxa mora L’Encant de la Torre Grossa dedicada a la esquadra Africans de la filà Moros Vermells en honor a la seva capitania 2004 i a la seva mare Isabel Torregrosa Morant. Aquesta editada en el Cd “Saxum”, publicat per la banda de Xixona aquest mateix any.
També ha compost diverses cançons  per a conjunts i arranjaments per a banda.



JUAN FRANCISCO BALLESTER JEREZ (8-12-1964)
Prové d'una família de músics, no en va el seu pare i el seu avi han estat grans instrumentistes. S'ha format en l'Escola de Música de la Banda, dirigida per D. Vicente Plá, ingressant en la Banda en el dia de la Inmaculada Concepció de 1974 tocant el requinto. Té cursos de Solfeig, Cant Coral, Oboè, Harmonia i Piano.
En l'actualitat toca en la banda l'oboè, el qual li va ser adjudicat “a dit” des del dia de Sant Sebastià de 1976 . Des de 1976 a 1996, va tocar la dolçaina en els festejos populars de Xixona (“Els Nanos”, “La Dança”, etc.).
Fent el servei militar en la Base d'Aitana (Alacant), entre guàrdia i guàrdia, va compondre el pasdoble "Juanito el Fuster" dedicat al seu avi Juan Andrés Jerez Gisbert. Pasdoble que va ser estrenat per l'Agrupació Artístico Musical de Xixona en la festivitat de La nostra Senyora de l'Assumpció en 1983. Ha estat component de diversos grups de càmera i ha estat membre de diferents directives de la nostra banda.



NÚRIA FRANCÈS MIRALLES (Alcoi 1976)
Inicia els seus estudis musicals a l'edat de 8 anys en l'Escola de Música de Xixona. Continua els seus estudis en els Conservatoris de Mutxamel i Alcoi on finalitza el Grau Mig en Guitarra amb les màximes qualificacions.
Posteriorment es trasllada al Conservatori Superior de Música de València on finalitza la carrera de Guitarra, així com els quatre cursos d'Harmonia i els dos de Contrapunt, també amb les màximes qualificacions.
Assisteix a classes de perfeccionament en l'Escola Luthier de Barcelona sota la direcció del guitarrista Arnaldu Arnalson. Ha rebut classes de professors tan prestigiosos com José Luis González, Manuel Barrueco i Demetrio Ballesteros (catedràtic de Guitarra en el Conservatori Superior de Música de Madrid) entre uns altres.
Ha realitzat diverses actuacions a Alcoi, Xixona, Vila-real (Castelló), Atzeneta d’Albaida (València)… En l'any 1997 entra a formar part del quartet Aldebarán que realitzen nombrosos concerts al llarg de cinc anys. Posteriorment, es dissol donant pas a una nova formació cridada Camerata Tedesco. Han realitzat diverses actuacions en ciutats com Alacant (Vetllades Musicals, Mubag), Sant Joan, Xixona, la Torre de les Maçanes… Ha fet alguna incursió en el món de la composició realitzant diversos treballs per a banda de música com el pasdoble Víctor Mira (1999) i la marxa religiosa Rei de reis (2001) o la composició per a dolçaines i percussió Fandangueres (2000). Des de l'any 1990 forma part de l'Agrupació Artístico Musical “El Trabajo” de Xixona, on toca el clarinet.
Actualment és professora de guitarra en l'Escola Municipal de Música d'Albaida.