DIRECTORS ANTERIORS

ESTEBAN FILLIOL VERDÚ

Nascut a Xixona el 15 de novembre de 1843. Casat amb Maria Picó i amb Teresa Galiana (en segones núpcies). Pare de Enriqueta i Maria amb la seva primera dona i de Amando, Eleuterio, Esteban, Aurora, Concha i Vicente amb la seva segona dona.
Professionalment es dedica a la fusteria, al mateix temps que dedica el seu temps lliure a la direcció de la recentment constituïda banda de música. Amant de la música, músic i pare de músics.
Va ser el primer director de la Harmonia des de la seva fundació el 1878 fins a 1880.
Va morir el dia 22 de juny de 1921.



MANUEL ALBERT SOLER

Natural d'Albaida.
De professió, professor d'instrucció primària (mestre).
Durant la seva estada a Xixona, vivia al carrer de Loreto n º 32.
Va ser director de la Harmonia des de 1881 fins a 1883.


ENRIQUE RAFAEL LLORENS MOYA

Va néixer a Alcoi el dia 13 de desembre de 1876.
Establert a Xixona per haver-se casat amb una mestra d'escola que ací exercitava.
Va ser el primer director de la Independent, des de la seva fundació el 1903 fins a 1916.


JOSÉ MONLLOR GRAU 

Va néixer a Alcoi el dia 26 de març de 1891.
Establert a Xixona i amo d'una funerària d'aquesta localitat.
Estava casat amb una mestra d'escola que aquí ensenyava.
Va ser el director de la Independent des de 1918 fins 1922, quan la banda de música és absorbida per la Societat de Socors Mutus “El Trabajo”.


JOSÉ MAFE

Va ser director de la banda de la Secció Musical “El Trabajo” durant els anys 1923 i 1924. A més de director de la banda, amenitzava al piano les tardes en l'esmentada Societat.


GERMÁN SANCHIS MORELL

És la persona encarregada per l'Ajuntament de Xixona per dirigir i posar de nou en funcionament la banda de música del poble l'any 1926, càrrec que exerceix fins l'any 1928.


ANTONIO HERNÁNDEZ MIRA

Germà del compositor José Hernández Mira.
Va ser director de la Independent des de 1929 fins a la Guerra Civil el 1936.
Passada la contesa és al costat dels seus amics, que torna a posar en funcionament l'àmbit musical de la ciutat.
Apassionat de la música i per descomptat de la banda, qui el nomena Soci d'Honor l'any 1948.


MARCELO MIRA CARBONELL

Nascut a Xixona el 18 de febrer de 1906, va passar tota la seva infància i joventut a Barcelona, perquè el seu pare tenia un negoci de torró. A la Facultat de Medicina de Barcelona, obté el doctorat i, paral.lelament, acaba la carrera de piano al Conservatori del Liceu, on obté les màximes qualificacions. El seu primer destí com a metge va ser Alpens (Barcelona), molt aviat, obté una plaça en Xixona, el poble que tant estimava. Ací va viure plàcidament dedicant-se a les dues passions de la seva vida, la medicina i la música.
La seva tasca com a metge és molt recordada, sobretot, per la seva dedicació i atenció als malalts. Per tots els seus mèrits, la Direcció General de Sanitat li va concedir, quan es va jubilar, ingressar en el Ordre Civil de Sanitat amb la categoria de comanda.
La seva passió per la música va ser desbordant. A més de ser un meravellós concertista de piano, va ser alma mater de la Orquestina, agrupació musical formada per músics de la banda local, que amenitzava els aperitius i balls dominicals que aquesta agrupació oferia als seus socis. Va ser director de la banda de música La Independent, un cop acabada la Guerra Civil. L'any 1947 és nomenat President d'Honor de la Banda de Música de Xixona. Va morir el 7 de juny de 1976.


ALFREDO VARONA NAVARRO

Era clarinet principal de la banda de Alabarderos de Madrid.
Quan es va retirar, es va venir a Xixona, fent-se càrrec de la direcció de la banda des de 1942 fins a 1945.
A la seva marxa deixaria un grat record, ja que va ser un home que ho donava tot pel bé de la banda i els seus components.
Tal va ser la seva integració al nostre poble, que va dedicar una marxa mora, En l'Alcàsser, a les Festes de Moros i Cristians de Xixona.
El seu nou destí li portaria a dirigir la banda Unió Artística Musical d'Ontinyent.


RICARDO MARTÍ

Era músic professional. Va ser un dels directors més apreciats de la banda, tant pels seus coneixements en la direcció com personalment dins de l'Agrupació ArtísticoMusical.
L'any 1947 i 1948 sota la seva batuta, la banda guanya el primer premi del pasdoble i el tercer de bandes de música en els certàmens regionals celebrats a Alacant.
L'escassetat econòmica de l'agrupació, va fer que conclogués la seva activitat en la mateixa l'any 1949.


FERNANDO SIRVENT LLINARES

Xixonenc de soca-rel i amant incondicional de la música i de la banda del seu estimat poble.
Va ser un dels impulsors del moviment musical de la ciutat un cop acabada la guerra civil.
Ferran, realitzar-la per als seus més íntims, no dubta a dirigir la banda en una de les etapes més difícils per la qual ha travessat aquesta agrupació, en els anys 1950 i 1951.


FRANCISCO VERDÚ ESP

Aquest torruà establert des de molt petit a Xixona, va desenvolupar a primerenca edat una forta passió per la música. Als 7 anys ingressa a la banda de la Torre tocant el saxo. Després de la seva arribada a la nostra ciutat, ingressa a la Banda de Xixona com clarinet segon. Durant la seva estada a l'Àfrica va compondre els pasdobles: "El Despistat", "Riu Martín", que és el nom espanyol del riu que estava situat a prop del seu campament a Tetuan i inclòs en el casset "Festa a Xixona", "Retorn", "pasdoble fi" compost amb els records de la seva Xixona i amb la il.lusió de tornar-hi i "Xixona", "pasdoble fester".
En els inicis de la dècada dels 50, i després del seu retorn d'Àfrica, es va encarregar de reorganitzar les activitats musicals, ocupant el càrrec de director de la banda dels anys 1951 i 1952.
Va ser el fundador juntament amb: Rafael Mira, José López Fajardo, Martiriano i altres de la "orquestra Boixets", que delectava les nits xixonenques al saló de l'Agrupació Musical, situat al carrer Mestre Puyo.
Juntament amb la seva passió per la Banda es troba la seva enorme il.lusió per la rondalla. En els començaments de la dècada dels 50 ingressa a la rondalla del senyor José Samper, tocant la guitarra. Fruit d'aquest amor pels instruments de pols i pua van ser les següents peces musicals: "Tango", "el passeig", "La Font del Brull", i "El Rosal de la Frontera", entre altres.
Va ser el director de l'Himne de Festes l'any 2000.


VICENTE SANCHIS MIRÓ

Natural d’Orxa.
Era professor de música
Va estar de director de la banda des de 1952 a 1956.


GASTÓN MATEO CARBONELL

Neix a Xixona el 17 d'agost de 1934.
De professió mecànic industrial.
Entra a formar part de la banda l'any 1946 tocant el Bombardí. La seva passió per la música i sobretot per la banda fa que es faci càrrec de la direcció de la mateixa des de 1958 fins a 1971.
De 1970 a 1973 assumeix la presidència de la Societat de Socors Mutus “El Trabajo”.
De 1980 a 1982 va ser també va ser president de l'Agrupació ArtísticoMusical “El Trabajo”.


VICENTE PLA CANDELA

Professor d'EGB i titulat pel Conservatori d'Alacant.
Durant 14 anys va ser director de la banda Agrupació ArtísticoMusical de Xixona. És director de l'Orfeó Infantil de Xixona amb el qual ha obtingut destacats premis a nivell nacional. És fundador i director de la Coral Veus Blanques Ciutat de Xixona amb la qual ha obtingut importants premis al mateix temps que ha realitzat diversos enregistraments. Va dirigir la Coral Crevillentina durant dos anys i mig. És director tècnic del Concurs Nacional de Cors "Torró de Xixona" i del Concurs Nacional de Cant Ciutat de Xixona.
Ha realitzat diverses activitats pedagògiques com el Pla Experimental de Música a l'escola, promotor i director d'una colònia coral en un alberg per a nens, professor col.laborador amb l'Institut de Ciències de l'Educació i realitzador del treball "El fenomen musical, estratègia per a canvis d'actituds en alumnes difícils "amb el qual va obtenir el Primer Premi en el Concurs Nacional AUDIT d'experiències didàctiques de la música.
El 1985 obté el premi a la millor direcció en el Certamen Nacional d'Havaneres i Polifonia de Torrevieja.
Ha realitzat els següents cursos: becat pel Ministeri d'Afers Exteriors al XIII Curs Internacional de "Música a Compostela" en la modalitat de cant coral amb el mestre Enric Ribó; III Curs Nacional de Pedagogia Musical "Orff" a Alacant amb José Peris Lacasa i professorat del Mozarteum de Salzburg, becat poe el M. E. C. al IV Curs de Pedagogia Musical "Ataulfo Argenta" a Castro Urdiales per l'especialització per al BUP; IV Curs Nacional de Direcció de Bandes a Llíria amb el mestre Enrique García Asensio; XIII Curs "Manuel de Falla" en la modalitat direcció coral amb Oriol Martorell; el 1986, convidat per l'Institut de la Joventut, assisteix a unes jornades d'intercanvi “d'experiències de direcció coral” a Alemanya Federal. Ha donat classes magistrals amb Montserrat Caballé a l'Auditori Nacional de Música a Madrid i també amb Helmut Rilling i la Bachakademie a Santiago de Compostela el 1988.
En publicacions sonores té gravat un disc LP amb el títol "Cançons populars espanyoles", una casset amb "Cançons populars de la província d'Alacant" i una altra més amb la Banda de Xixona amb el títol "Festa a Xixona" amb tres composicions seves. Ha publicat els llibres "Música i dramatització", llibres guia per a professor i fitxes per a alumnes amb l'Editorial Miñón, "Repertori d'activitats musicals" per al cicle inicial d'EGB, i l'assaig "Reflexions sobre la marxa mora". De la mateixa manera és compositor de diverses obres.


JUAN GARCÍA IBORRA

Va néixer a Muro d'Alcoi (Alacant) el 1950 i va realitzar els seus estudis musicals al RCS de Música de Madrid, sent el seu professor de percussió el mestre José M. Martín Porras.
Juan va ser seleccionat durant tres estius per formar part de l'Orquestra Mundial de Joventuts Musicals, efectuant gires de concerts per Canadà, Dinamarca, Bèlgica, Itàlia, Alemanya amb els directors Erich Leinsdorf, Karen Ancerl i Witold Rowiki. Va estudiar amb els professors de percussió James Blades i Sigfried Fink.
El 1971 l'ambaixada dels EUA el va convidar per representar Espanya en la World Symphony Orchestra per als actes d'inauguració de Disney World a Florida, realitzant concerts a Nova York (Lincoln Center i Carnegie Hall), Washington (Kennedy Center) i Orlando (Disney World) amb el director Arthur Fiedler. L'any 1973 va realitzar les oposicions per a l'Orquestra Nacional d'Espanya, pertanyent a la ONE fins l'any 1984 en què va abandonar l'orquestra per dedicar-se de ple a l'ensenyament i a la direcció.
Durant el curs 1976-77 va ser requerit pel seu professor Martín Porras per exercir el càrrec de professor de percussió al Reial Conservatori Superior de Música de Madrid, càrrec que va ocupar fins 1984 que es va traslladar al Conservatori d'Alacant.
Va ser director fundador al costat del seu amic Javier Benet de les Trobades de Percussió de Xixona i del curs i festival de percussió de Xàbia, i professor dels cursos d'estiu (Granada, Torrent, Cullera, Santiago de Compostela, Santa Cruz de Tenerife, Les palmes).
Director d'orquestra, banda i grups de percussió, ha dirigit festivals de Música Contemporània d'Espanya (Granada, Alacant, Madrid, Saragossa, Santander, Valladolid, etc).
Sent professor titular de l'Orquestra Nacional d'Espanya, li va ser concedit pel rei Joan Carles I el títol de Cavaller de l'Ordre del Mèrit Civil.
Va ser professor i director del grup de percussió de la Jove Orquestra Nacional d'Espanya (JONDE).
Juan Iborra va ser director de l'Agrupació ArtísticoMusical "El Trabajo" des de 1984 fins 1992.


PEDRO LARA NAVARRETE

Neix a Úbeda (Jaén) a l'agost de 1964. Inicia els seus estudis musicals a l'edat de sis anys a l'escola de la Unió Alacuense Musical de Alaquàs (València) amb D. Amadeu Mateu i seguidament amb el professor de saxofon D. Francisco Chasa Fenoll.
Després continua els seus estudis al Conservatori Superior de Música de València on obté el títol de Professor Superior de saxofon durant el curs 1985-1986 amb la qualificació d'excel·lent, també realitza estudis d'Història de la Música, Estètica, Música de Cambra, Harmonia, etc ...
En el Conservatori Superior de Música de Sevilla acaba els estudis d'Harmonia i al Conservatori Superior de Música Óscar Esplà d'Alacant els de Contrapunt i Fuga.
Realitza també diversos cursos de perfeccionament.
És professor de la banda Simfònica Municipal d'Alacant en l'especialitat de saxo alt-soprano.
Pere va ser director de la banda des de 1993 fins 1995


JOSÉ RAFAEL PASCUAL VILAPLANA

Neix el 1971 a Muro d’Alcoi (Alacant) on inicia els seus estudis musicals amb el bombardí i el piano a la Unió Musical de Muro, sent els seus professors Salvador Martínez i M ª Ángeles Palacios. Més tard continua els seus estudis professionals al Conservatori Municipal d'Alcoi i al Conservatori Superior de València. Des de 1988 estudia Direcció de Banda amb el mestre holandès Jan Cober ("Brabants Conservatorium" de Tilburg), primer en cursos a Espanya i després a Holanda, país on realitza diversos cursos de perfeccionament en direcció bandística amb Eugene Corporon (University of North Texas ). El 1993 és seleccionat en l'especialitat de Direcció d'Orquestra dins del "Wiener Musikseminar" de Viena, estudiant amb Karl Österreich i Yuji YUHASA. El 1994 assisteix a Chicago a les classes de direcció de James CROFT impartides en el "47th. Mid West Band and Orchestra Clinic". El 1995 obté el Diploma de Direcció d'Orquestra del "Wiener Meisterkurse für Musik" a l'Escola Superior de Música de Viena, amb el mestre Hans GRAF. Ha ampliat coneixements de Direcció en diversos cursos amb professors com José Collado, Gerardo Pérez Busquier o Norman Milanés. El 2004 realitza un Master Class de Direcció d'Orquestra amb el Georges Pehlivanian i l'Orquestra Filharmònica d'Eslovènia a Ljubljana.
Ha assistit a cursos de Pedagogia Musical amb els professors Diego Ramon Lluch, Ana Lucia Frege i Maravillas Díaz a l'Escola Comarcal de Música de la Vall d'Albaida.
Ha treballat com a director titular de diverses bandes d'Alacant (Castell de Castells i Muro) i de València (UM de Yátova), destacant la seva activitat en el grup de Música Tradicional "La Xafigà" (1988-1996), la Banda de l'Associació Unió Musical de Bocairent (1994-1998) i en la Banda de l'Agrupació Artístic-Musical "El Treball" de Xixona (1995-2002). Ha estat director convidat de la Banda Nacional de Cuba, Bandes Professionals dels Conservatoris de Tilburg i Maastricht (Holanda), Bandes Municipals de Castelló, Palma de Mallorca, Sta Cruz de Tenerife i Alacant, Banda Municipal de Matanzas (Cuba), " Fanfareorkest "del Sud d'Holanda, Banda Municipal de Buenos Aires (Argentina), Banda de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Buenos Aires, Banda Real de Opdorp (Bèlgica), Banda de la Marina Reial Holandesa de Rotterdam, Orquestra de Vents "Ambo" de Berna (Suïssa), Banda de la Federació de Societats Musicals de la Federació Valenciana (titular temporada 2002), Orquestra Simfònica de Matanzas, Orquestra Simfònica de Bucarest (Romania), Orquestra de Cambra "Manuel de Falla" de Cadis , Cor de la Universitat de Cadis, Orquestra Simfònica d'Albacete ... així com amb diverses agrupacions bandístiques valencianes (UM d'Agost, AM de Cullera, Bandes de Cocentaina, Elda, Bandes d'Albaida, Bandes de Ontinyent, UAM de Novelda, SM de Banyeres, Busot, Banda Municipal de Villena, SM "La nova" de Xàtiva, UM de Carlet, SM "La Artística" de Bunyol, UM d'Aldaia, Rafelguaraf, Ondara, Sant Mateu ...).
És compositor de diverses obres per a banda i conjunt instrumental, apareixent alguns dels seus treballs en l'Editorial Piles, Editorial Albadhoc, Edicions Rivera i l'Editorial Omnes Bands de València. Participa habitualment com a jurat de diferents concursos de composició per a Banda (Bocairent, Benidorm, Callosa, Calp, Elda, Algemesí, Sant Vicent del Raspeig ...). Ha estat designat Jurat Internacional del Certamen Nacional de Bandes de Suïssa a celebrat a la ciutat de Montreux el 2001, així com a jurat dels Certàmens Provincials de Bandes d'Alacant (2001) i Castelló (2002).
En l'actualitat i des de 2001 és director de la Banda de la Societat Unió Musical de Muro, de l'Orquestra de Vents "Filharmonia" i de l'Orquestra Simfònica d'Albacete. Des de 1995 és professor de Direcció de Banda a l'Escola Comarcal de Música de la Vall d'Albaida i des de 2002 a l'ECM del Comtat. És professor convidat dels Cursos de Direcció de Banda organitzats a Tenerife per la Federació Tenerife de Bandes des de 2000, en els Cursos del Conservatori Superior de la Corunya, de la Unió Musical d'Estivella, de la Banda de Torrepacheco (Múrcia) i de la Banda de Sant Mateu (Castelló). És soci de la SGAE, membre fundador de l'Associació de Compositors ACMMIC (Associació de Compositors de Música de Moros i Cristians), membre de WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) i membre de COSICOVA (Associació de Compositors Simfònics Valencians).

PREMIS
El 1991 va ser guardonat amb la "Batuta del Mtro. Guillermo Tomás" de la Banda Nacional de Cuba a l'Havana. El 1997 va guanyar el Primer Premi "Batuta d'Or" del "8th. International Conductor's Competition" de l'WMC de Kerkrade (Holanda). A l'abril de 2000 obté el Primer Premi "Baton of Honour" del "1st. European Conductors 'Competition "organitzat per la Ebba (European Brass Band Association) i celebrat al Symphony Hall de la ciutat anglesa de Birmingham, per la qual cosa va ser nomenat com" European Conductor Champion 2000 ". A l'octubre del mateix any és l'únic espanyol seleccionat per dirigir òpera al "VI Concorso per a Giovanni Director d'Orchestra de la Comunità Europea" organozado per la Fundació Franco Capuana de Roma, l'Acadèmia Chigiana de Siena i el Teatre Lirico Sperimentale de Spoleto (Itàlia), dirigint "Carmen" de G. Bizet al Teatre d'Òpera de Spoleto. El 2004 rep el Premi Euterpe de Direcció de Banda i el Premi Euterpe de Composició de Música Festera, atorgats per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

CONDECORACIONS
- 1997: Medalla d'Or de la Vila de Muro (Alacant)
- 1998: Insígnia d'Or de l'Associació U.M. de Bocairent (València)
- 2000: Insígnia d'Or de la Filà Pirates de Muro (Alacant)
- 2000: Medalla d'Or de la Ciutat de Xixona (Alacant)
- 2002: Soci d'Honor de l'Agrupació PM "El Treball" de Xixona.
- 2002: Insígnia d'Or de la Unió Musical Contestana de Cocentaina.
- 2003: Soci d'Honor Unió Musical d'Estivella (València)

PUBLICACIONS
- Enregistraments
1. La Xafigà. Moros i Cristians. La Xafigà i la U.M. Mur, EGT (València, 1993)
2. CAVALL DE FOC. La Xafigà i la A.A.M. Xixona, EGT (València, 1997)
3. MÚSICA I FESTA. A.M.M. Xixona, EGT (València, 1997)
4. Música inèdita DE L'ALACANTÍ. A.A.M. Xixona, Ed 14 Pral. (Alacant, 1999)
5. Acords DE FESTA A.M.M. Xixona, EGT (València, 2000)
6. José R. Pascual-Vilaplana. Monografia U.M. Mur, OMNES BANDS (València, 2000)
7. EL VINALOPÓ ... A BANDA A.M.C. Elda, DK Estudis (Alacant, 2000)
8. A CASTELLS U.M. Castell de Castells, EGT (València, 2000)
9. SUENA LA BANDA. Plaza Mayor A.A.M. Xixona, RTVE Música, 2001.
10. VIVA LA BANDA. Plaza Mayor U.M. de Muro, RTVE Música 2002.
11. MONOGRAFIA 3: Rafael Mullor Grau Orquestra de Vents Filharmonia, OMNES BANDS (València, 2004).
12. Saxum Banda de l'Agrupació Artístic-Musical "El Treball" de Xixona (Àudio Art, 2004).
- Altres Enregistraments: Apareixen gravades diferents obres de José R. Pascual-Vilaplana en registres de Bandes com Banda d'Alzira, Banda AM Vila Joiosa, Banda U.M. Agost, Banda U.M. Busot, Banda de Xàbia, Banda de Ibi ... en segells com EGT, DK, ML Produccions o RTVE Música.


JOSÉ FRANCISCO MIRA MARÍN

Neix a Ibi. Estudia en els Conservatoris d’Alacant, Madrid i Sevilla, obtenint el Títol de Professor Superior de Flauta, amb els professors José Mirete, Andrés Carreres i VCO. Javier López, ampliant estudis posteriorment amb Magdalena Martínez (solista OCB) i Jaime Martín (Royal Academy de Londres). Ha actuat com a solista en nombrosos grups de camarades, realitzant concerts a tot l'estat espanyol, el Marroc i els Estats Units. A més ha realitzat gravacions per a RNE, TVE, CANAL SUR i CANAL 9. Ha col.laborat com a Flauta solista en nombroses agrupacions, destacant la Banda Municipal d'Alacant, OSA, Orquestra de Vents Filharmonia.
Ha realitzat Cursos de Direcció i Anàlisi, amb Gerardo Pérez Busquier, Jan Cober, Eugene Corporon i Carles Guinovart respectivament, i estudia Direcció de Banda, amb José Rafael Pascual Vilaplana.
Ha realitzat, el Post-grau de Direcció d'Orquestra del Conservatori Superior de Música del Liceu a Barcelona, sota la direcció de Manel Valdivieso i Antoni Ros Marbà.
Ha dirigit les Bandes de Ibi, Bocairent i la Unió Musical d'Albaida. Ha estat director titular de l'Agrupació ArtísticoMusical "El Trabajo" de Xixona, durant els anys 2004-2009. En aquest període realitza l'enregistrament i estrena de l'obra "Díptic del Tirant" de José R. Pascual Vilaplana, que patrocinada per la Universitat d'Alacant, és presentada a la fira del llibre de Frankfurt. Amb aquesta Agrupació obté el 2n premi al Certamen de Música de Moros i Cristians d'Elda, i també el 2 ª Premi en la Primera Secció del Certamen Internacional de Bandes de Música de Múrcia, l'any 2008.
Al juliol de 2009, assisteix a les classes del mestre finlandès Jorma Panula, dins el Weimarer Meisterkurse, a la ciutat de Weimar (Alemanya), amb l'Orquestra Filharmònica de Jena.
Actualment és professor del Conservatori Superior de Música "Óscar Esplà" d'Alacant en l'especialitat de Flauta Travessera, impartint també classes de Repertori Orquestral i Didàctica de l'instrument, així com a director titular de la Societat Musical "La Magdalena" de Tibi.